keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Globaalia pimitystä

Kun EU perustettiin kirjattiin sen tavoitteeksi saavuttaa mailmassa johtavan talousmahdin aema vuoteen 2010 mennessä. Toisin kävi. Johtava talousmahti on nyt Kiina ja EU kamppailee jatkuvien talousvaikeuksien kanssa ja on ennen pitkää todennäköisesti hajoamassa. 
Globaali uusliberalistinen talous joka pohjautuu Chicagon koulukunnan taloustieteilijäin,  Milton Friedmanin ja hänen oppilaidensa uusliberalistisiin teorioihin, on käytännössä epäonnistunut kaikkialla. Tai, tietysti riipuu siitä kenen kannalta asiaa katsotaan. Suurfirmojen, suursijoittajien, ökyrikkaiden kannalta se on onnistunut. Heidän rikkautensa on kasvanut räjähdysmäisesti samalla kun tavalliset ihmiset ovat köyhtyneet ja heidän elämänsä kurjistunut. Tuloerot kasvavat enemmän kuin koskaan ennen,  konkurssit seuraavat toisiaan ja pankkien kärsimät tappiot maksatetaan veronmaksajilla. 

On pitkä aika siitä kun tämän kaltainen talous, tällainen talouskasvu joka perustuu luonnonvarojen ja alikehittyneiden maiden riistoon on hyödyttänyt muita kuin ennestään upporikkaita. Mutta kun näiden rikkaiden käsissä ovat myös tiedotusvälineet - sanomalehdet, aikakauslehdet, televisio, elokuvateollisuus - on näiden avulla ollut mahdollista manipuloida ihmiset uskomaan että he hyötyvät tästä kasvusta vaikka todellisuudessa asia on päinvastoin. 

Suomessa kuulee usein hoettavan, että on lottovoitto syntyä Suomeen. Totta kai näin onkin jos verrataan vaikka Ruandaan, Nigeriaan, Zaireen, Somaliaan. Mutta jos verrataan nykyistä Suomea vaikka kolmen-neljänkymmenen vuoden takaiseen Suomeen, niin voidaaan vain todeta, että asiat ovat huonosti, huonommin kuin ennen. Kaikenlaista hajoavaa krääsää on kyllä paikat pullollaan mutta tärkeät asiat: terveydenhoito, koulutus, asuminen, yleinen hintataso - ovat huonontuneet. Eläminen on päivä päivältä kalliimpaa ja maassa on kohta miljoona köyhää. 


Äskeinen luonnonkatastrofi Japanissa seurauksineen on näyttänyt selvästi myös sen vastuuttomuuden joka nykyisessä taloudessa vallitseee. Kun joka paikassa on pääasiana nopea ja mahdollisimman suuri voitto johtaa se piittaamattomuuteen, valehteluun, korruptioon ja sitä kautta koko kansaa koskettaviin katastrofeihin. -Vaikka en kannata ydinvoimaa uskon kuitenkin, että ydinvoimala voidaan rakentaa tsunamin ja maanjäristyksen kestäväksi jos niin halutaan.  Mutta jos niin tehdään se tulee kalliiksi ja pienentää voimayhtiön voittoa. 

On myös tiedossa, että tsunameja tässä maailmassa esiintyy, varsinkin alueilla joissa mannerlaatat liikkuvat. Kun siitä huolimatta rakennetaan liian heikosti suojattuja ydinvoimaloita rantaan, on se tietoista ja tahallista riskinottoa. Eivät nämä tsunamit tule yllätyksenä, niiden esiintyminen on tiedossa. Yllätyksenä tulee vain ajankohta joka ei ole tarkasti ennustettavissa. Yllätyksenä ei, ainakaan minulle, tullut myöskään se vähättely ja selvästi täysin perusteeton optimismi jolla Fukushiman onnettomuuteen varsinkin aluksi suhtauduttiin sekä Japanissa että useimmissa muissa ydinvoimaa käyttävissä maissa ja etenkin Suomessa. Se on politiikkaa, tarkoitushakuista, manipuloivaa lumetta. Sitä samaa jota globaalitalous kaikkialla harjoittaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti