torstai 17. helmikuuta 2011

Homo ludens - leikkivä ihminen

30 vuotta sitten pankit maksoivat 10% talletuskorkoa. Pankeissa ei juuri tarvinnut jonottaa, henkilökuntaa oli riittävästi. Päivittäinen palvelu oli joko ilmaista tai halpaa. Ja pankeilla meni ihan hyvin. Niinkuin useimmilla muillakin, ainakin täällä Suomessa.

Miksi asiat ovat nyt niin paljon huonommin? MIksi pankit ruinaavat ja kähmivät yhä lisää rahaa pohjattomiin holveihinsa? 
Selitykseksi keksin ainoastaan keinottelun. Pankit alkoivat kärsiä merkittäviä luottotappiota sen jälkeen kun keinottelu rahalla sallittiin ja siitä tuli yleistä, jopa (muka) välttämätöntä. Nyt lapselliset aikuiset leikkivät pankkitoimintaa. Varmaan he eivät ole saaneet lapsina leikkiä riittävästi kun heitä on patistettu menestymään, ensin koulussa, sitten harrasteissa ja lopuksi työssä. Mutta kun ihmisen kuitenkin täytyy saada myös leikkiä ovat nämä veijarit alkkaneet leikkiä sitten aikuisena. Sijoituspelejä, optioleikkejä,  heli- ja euriborpelejä. 

Mutta kun tässä menestyspelissä ei ole opittu elämisestä, vastuusta, ihmisyydestä yhtään mitään niin seurauksena on hävittyjä pelejä. Järjettömiä riskejä, katteettomia lupauksia, käsittämätöntä vastuuttomuutta. Ja lapselliseen, kehittymättömään tapaan vika on aina muissa, ei koskaan itsessä. 

Tavallinen. normaali aikuinen ihminen vastaa tekemisistään. Rahan maailmassa huseeraavat keinottelijat eivät sitä tee. Heti kun tulee vaikeuksia pannaan tämä tavallinen ihminen maksajaksi. Täytyyhän lasten saada leikkiä. 

Meille tavallisille ihmisille ja myös koko yhteiskunnalle tulisi äärettömän paljon halvemmaksi panna nämä vastuuttomat, lapsiksi jääneet leikkijät pakolliseen terapiaan. Muutaman vuoden terapia voisi tehdä heistäkin ihmisiä. Aikuisia, vastuunsa tuntevia ihmisiä.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti