lauantai 19. maaliskuuta 2011

Energiasta

MInulle on päivänselvää, että ydinvoima on energian tuottajana aikansa elänyttä ja edustaa vanhoillista, paikalleen juuttunutta ja vastuutonta ajattelutapaa. Siinä on kolme vakavaa puutetta: se ei ole uudistuvaa - uraanihan loppuu joskus -  sen käyttö tuottaa valtavan, ratkaisemattoman jäteongelman ja sen vaatima monimutkainen teknologia on aivan liian haavoittuvaa. Itse asiassa on mainittava vielä neljäskin puute: Voimalat ovat isoja, keskittyneitä yksiköitä. Tämä suuriin yksikköihin pyrkiminen on viime vuosikymmenten muoti-ilmiö jonka seuraukset ovat kaikkialla ja kaikissa asioissa olleet huonoja.
Kaikki tuotanto pitäisi suurten yksiköiden sijasta hajauttaa pieniin jolloin yhteiskunta ja talous saataisiin vakaammaksi, vähemmän haavoittumisherkäksi. 
Esimerkiksi: jos yksi ydinvoimala vaikkapa Suomessa jää pois käytöstä merkitsee se valtavaa yhtäkkistä vähennystä energian tuotossa, kun taas vaikkapa parin sadan tuulivoimalan yhtäaikainen rikkoutuminen olisi äärimmäisen epätodennäköistä jos voimaloita olisi tuhansia. 


Tilanteessa jossa fossiliset polttoaineet ovat ehtymässä, maapallo peruuttamattomasti kuumenemässa haikaillaan yhä kasvun perään. Minkä ihmeen kasvun? Maailmamme on sen kokoinen kuin se on, ei se siitä mihinkään kasva. Taloudellinen kasvuhan on nykyisellään silmänlumetta, suuren luokan huijausta jolla todellisuudessa tarkoitetaan vain yhä suurempien rahamäärien keskittymistä yhä harvempien käsiin. Väitetään, että tämän seurauksena kaikki voivat paremmin, mutta sehän ei pidä paikkaansa. Nykyään ihmiset voivat yhä huonommin, ovat yhä sairaampia, tarvitsevat yhä enemmän kemikaaleja jaksaakseen tässä hullunmyllyssä. 

Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan professorin  Peter Lund käytti äskettäin ansiokkaan puheenvuoron uusiutuvan energian käytöstä. Hänen mukaansa siihen keskittymällä voitaisiin luoda Suomeenkin 30-40 000 uutta työpaikkaa. Lisäksi uusiutuva energia on kohta jo ydinvoimaa halvempaa. Uusiutuva energia on myös tulevaisuutta, sitä teknologiaa jossa tulevaisuuden raha liikkuu, sitä teknologiaa joka on maailmalla nousussa ja jonka osaajia kysytään.

Hieno juttu koska tässä tapauksessa olisi kyse korvaavasta energiasta. Jostain syystä meillä kuitenkin puhutaan aina ja ikuisesti vain tarpeesta saada energiaa lisää. Minkä ihmeen takia? Ennenkin on tultu toimeen vähemmällä. Miksei siis nytkin.  

Minä kehotan säästämään. Kuluttamaan vähemmän. Olemaan hankkimatta turhaa, hetken päästä hajoavaa tavaraa. Matkustamaan vähemmän. Välttämään lentokoneita. Asumaan kylmemmässä talosssa. Syömään ne ruuat jotka on ostettu. 

Loputtomiin emme kuitenkaan, missään tapauksessa, voi jatkaa tätä tuhlausta. Joskus se loppuu, väistämättä ja väkivaltaisella tavalla ellei sitä muulla tavoin saada loppumaan. 
Tilanne on vähän sama kuin tsunamin tai tulivuorenpurkauksen kohdalla. Tiedetään, että joskus ne tulevat mutta eletään kuin niitä ei koskaan tulisi. Sitten ollaan ihmeissään, päivitellään ja parutaan että kuinka tässä nyt näin kävi. Sen sijaan että varauduttaisiin niihin, tehtäisiin ajoissa kaikki mahdollinen sen hyväksi, että niiden tullesssa vahingot jäisivät mahdollisimman pieniksi. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti