torstai 24. maaliskuuta 2011

Munt otta päähä

Kyl te kaik varmast jo olet huamannukki et munt otta ussem päähä. Eikä se ol yhtän kiva. Kyl mää pal mialummin kehuisin kaikke mut ku ei voi. Jottan kyl voi mut ei ain ja kaikke. Se o merkillist et täs mailmas o nii pal kaikke mikä o iham persest. Enkä mää voi pittä siit suutan kii taik ruveta sitä kehuma vaik se kui vois olla helpompa kaikil. 

Yks mikä munt harmitta on noi jutut tost pakkoruattist. Kyl mää sen ymmärrä et kaik pakko vitutta. Mut ku sitä pakko on koulus paljo muutaki. Täyty oppi laskeman kaike mailma prosentei ja derivaatoi vaikkei niit sit koulu jälke ikän tarttis. Vaik kyl mää just tarttin prosenttilasku ku kävi verotoimistos. Ku ei se muija siäl osannu prosenttilasku ni mun täytys sitä sil sit opetta. Ja kyl mää sit vähä ajatteli et mahtak ne mun veronka oikke laske ku ei ne prosenttilaskuka ossa. Nii et kyl sitä ain voi kaikelaist tarvita mitä koulus o oppinu, vaik mää kyl ole unhottanu melken kaike. 

Ruattinki mää unhotin kokonas ku en sitä tarvinnu, mut sit yhtäkkiä rupesinki tarttema ja aika nopiast sen kyl uurestas oppisi. Ev varma olis oppinu nii äkkiä jos en olis sitä koulus lukenu ja ehtojan kesäl paatiski lukenu. Ja mun täyty kyl sanno et mää luen ruattalaisi kirjoi kyl miälelläni ruattiks ja juttele ruattinkiälisten kans miälelläni ruattiks, mut see kyl on vaikia ku ne ruppe heti puhuma suame ku ne huama et mää olenki suamenkiäline.

Mut mää kyl ajattele et Suami o ollu osa Ruatti ja ruattin kiäli o osa meijä historia. Ja me olla yks Pohjoismaa ja meijän naapurit siäl puhuva ruatti tai sen tapast kiältä. Kyl mää aika hyvi norjaki ymmärrä ku kerra ruatti ossan. Tanskan kans o vähä vaikiampa, vaik kyl sitäki lukeman pysty. Ja ku mää ole Turust ni ruattin kiäli o aika tuttu senki pualest, Turu murre ku on täys ruattinkiälest tullei sanoi.

Mut koko aja joku jaksa jahrat tota pakkoruatti. Miksei ne jahta tota pakkomatikka tai pakkoenklanti tai pakkohistoria tai jottai muuta, kaik ne ainet ku ova koulus just yhtä pakollisi. Koulu kai o olemas et me saatais jonkulaist tiato ja sivistyst. Mitä enemmä sen parempi.

2 kommenttia: