perjantai 14. tammikuuta 2011

Elintarvikkeista

vai pitäisikö sanoa kuolintarvikkeista, sillä niin moni syötäväksi tarkoitettu maistuu nykyään lähinnä ruumiinpesuvedeltä.

Otetaan nyt vaikkapa tomaatit. Olen silloin tällöin kasvattanut niitä itse joten tiedän millaiselta tomaatin pitäisi maistua. Kauppa ja tuottajat jaksavat mainostaa herkullisia tomaattejaan hienoin helmeilevin värikuvin jotka houkuttavat ostamaan. Suurin odotuksin haukkaat punaista pallukkaa - ja saat suuhusi tympeän sekoituksen hometta ja salpietaria. Tosi nautinnollista. Yrität huuhtoa paskanmaun pois suustasi omituisen makuisella vedellä jota kraanasta tulee ja onnnistut taatun huonosti.

No, teet nälkääsi voileivän. Kunnon leipää sentään vielä saa Suomesta. Mutta älä  vaan ihmeessä erehdy levittämään sille mitään terveystuotetta, kevytlevitettä tai vastaavaa. Ne näyttävät harmaalta vaseliinilta mutta maistuvat vielä pahemmalta, lähinnä laimennetulta marjaluteelta. Liusäksi kärrynrasva tarttuu makuineen kitalakeen ja lähtee siltä pois vain kulumalla. Ja entäs makkara jonka panet leivän päälle. Muistan, että vielä 70-luvulla lauantaimakkarakin maistui hyvältä. Nyt en ole enää vuosiin uskaltanut sitä maistaa. Viimeksi kun yritin se maistui eltaantuneen jauhon ja härskiintyneen laardin sekoitukselta. En pidä sylkemisestä, mutta silloin oli pakko.

Parempi siis välttää makkaroita, varsnkin kun ne on kasattu lähinnä rteurasjätteistä, jauhoista ja erilaisista lisäaineista. Mutta entäpä leikkeleet. Huh huh. Maku on tehty kemiallisesti ja sen keinotekoisuutta peittämään on mätetty kilotolkulla suolaa. Vähät "lihat" ovat peräisin nahanpaloista. Tässä meille herkut! Hyvää ruokahalua!

Jos rehdyt ostamaan kalaa, muuta kuin härskiä ihraa tihkuvaa kirjolohta niin petyt varmasti. Kotona kun avaat paketin niin jo lehahtaa vanha, mädäntynyt haju nokkaasi. Ei muuta kuin saman tien roskikseen. Se joka on syönyt tuoretta kalaa ei pysty puolimätää raatoa syömään. Ja sama koskee myös käsiteltyä kalaa. Savustettu kalakin on usein sen ikäistä, että se haisee. Ikävä kyllä tätä hajua ei tunne kaupassa, myyjä osaa kyllä kääriä kalan sen verran tiiviisen pakettiin.

Vähän aikaa sitten Turussa tehdyssä tutkimuksessa oli 70% myytävästä kalasta huonolaatuista. Aika pieni mahdollisuus saada kunnollista tavaraa kalatiskiltä. Lihasta oli puolimätää sentään vain 30%. Paljon paremmat mahdollisuudet selvitä hengissä lihaa syömällä. Itse vain söisin mielelläni ja usein kalaa, mutta kun kauppaan on matkaa 16 kilometriä ja kerta toisensa jälkeen huomaan kotiin päästessäni saaneeni kelvotonta tavaraa, niin eipä juuri huvita enää ostaa kalaa. Eikä paljon muutakaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti