maanantai 10. lokakuuta 2011

Flunssaiset, pysykää kotona!

Flunssa, lentsu, nuhakuume, räkätauti - rakkaalla lapsella on monta nimeä. Rakkaalla ainakin siinä mielessä, että tautiin sairastuneet rakastavat levittää sitä ympäriinsä. Räkätautisia näkee koko ajan, joka paikassa. Tautia vähätellään, sehän on vain flunssaa, ei mitään vaarallista.

Itse en ole viimeiseen viiteentoista vuoteen selvinnyt ainoastakaan flunssasta ilman ikäviä seurauksia: sivuontelotulehduksia, korvatulehduksia, keuhkotulehduksia. Nämä taudit hoitoineen vievät työkyvyn pitkäksi aikaa ja tekevät elämän ikäväksi ja raskaaksi.

Läheiseen ystäväpiiriini on myös kuulunut ihmisiä jotka ovat kuolleet flunssan jälkitauteihin. En tiedä miten yleistä tämä on, mutta sen tiedän, että flunssaa vähätellään ilman mitään perustetta. Mikään muu sairaus ei varmaan aiheuta niin paljon työstä poissaoloja, vähentynyttä työkykyä ja erilaisia onnettomuusriskejä.

Ehkä pahimpia nämä flunssakierteet ovat lapsilla. Ne alkavat päiväkodissa ja  jatkuvat koulussa. Wikipedian mukaan lapset sairastuvat flunssaan 5-10 kertaa vuodessa. Flunssa kestää kaksi viikkoa. Lapset voivat siis olla sairaita 5 kuukautta vuodesta, melkein puolet ajastaan. Aikuiset selviävät parhaimmillaan kahdella viikolla, pahimmillaan kahdella ja puolella kuukaudella.

Flunssan välttäminen on yksinkertaista. Sen kun pysyttelee kotonaan, ei liiku missään. Useimmille ja useimmiten tämä kuitenkin on mahdotonta. Mutta flunssainen voi kyllä pysytellä kotonaan, ainakin ne muutamat päivät jolloin tauti on tarttuvassa vaiheessa. Minusta jokaista, ilman todella pätevää syytä kodin ulkopuolella liikkuvaa flunssaista pitäisi sakottaa. Eihän kenelläkään ole oikeutta tieten tahtoen aiheuttaa kärsimystä muille ihmisille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti